Besplatna dostava za narudžbe preko 39.82 €

Danas su prisutni mnogi oblici i tipovi iritacija na koži, no ono što je svima zajedničko jest da su svi 100% nepoželjni. U konstantnom istraživanju kako ublažiti neugodnosti i poboljšati način života i velikih i malih, postoje mnogi prirodni proizvodi poput sapuna, losiona i krema za dermatitis. Adekvatan preparat može uvelike doprinijeti regeneraciji i revitalizaciji oštećene kože, no potrebno je pronaći onaj koji će odgovarati bolesnikovoj koži.

 

Dermatitis se definira kao upala kože koja može nastati iz brojnih razloga. Kožu obilježavaju crvenilo, toplina i subjektivni osjećaj pečenja, bockanja, zatezanja ili boli. Simptomi koji nastanu mogu biti akutni ili kronični. To znači da mogu trajati nekoliko dana, a mogu preći u bolest kože koja traje i godinama. Naravno da to onda ima utjecaj na kvalitetu života bolesnika. Najčešći simptom dermatitisa je suha koža koja se upali.

Većina ljudi barem jednom tijekom hladnijih mjeseci ima suhu i hrapavu kožu na šakama, nogama ili licu. Kada je koža suha to je znak da je oštećena barijera kože. Kroz nju tada mogu prolaziti različiti, kako ih stručno nazivamo, iritansi i patogeni. Tada je posebno važno osjetljivoj koži osigurati dodatnu njegu.

Naime, najpovršniji sloj kože epidermis je sloj sastavljen od stanica poput cigli i međustanične tvari „cementa“. Njihov sastav čine masnoće i proteini u našoj koži. U slučaju promijenjene kvantitete, ali i kvalitete te međustanične tvari, stanice gube svoju čvrstu vezu između sebe i koža postaje propusna čime su narušeni svi segmenti barijere kože. Tada lakše dolazi do gubitka vode iz organizma čime koža postaje dehidrirana i suha. Također mijenja se ph kože što dovodi do disbalansa domaćih bakterija na koži koje nas štite od patogenih bakterija, što može izazvati bakterijsku infekciju na koži.

Najjednostavniji i temeljni način održavanja barijere kože je primjena krema za dermatitis koje dodatno hidriraju i maste kože, tj. vraćaju joj kvalitetni „cement“ koji oštećenoj koži nedostaje i ujednačava bakterijsku floru na površini kože.

 

Krema za dermatitis kod djece

 

krema-za-dermatitis

Njega dječje kože je jedan od osnovnih načina brige za dječje zdravlje. Od novorođenčadi, dojenčadi pa do predškolske i školske djece moguće su različite upale na koži poput suhe kože. Najčešće se radi o seboroičnom dermatitisu, atopijskom dermatitisu, kontaktnom iritativnom dermatitisu i pubertetskim aknama.

Novorođenačka koža se još prilagođava vanjskim uvjetima života. Ona je više propusna za tvari koje se nanose na kožu zato je potrebno birati kreme koje su dermatološki testirane i sigurne za primjenu kod novorođenčadi. Ako se na koži novorođenčeta pojavi crvenilo, prištići ili ljuskice potrebno je konzultirati pedijatra ili dječjeg dermatologa. U toj su dobi najčešće novorođenačke akne i seboroični dermatitis.

U dojenačko doba najveća je  mogućnost razvoja atopijskog dermatitisa koji se obično izgubi do godine dana života. Često zna zaostati u obliku povremenog izbijanja crvenila na koži koje je dominanto u zimskim mjesecima.

 

Atopijski dermatitis

 

Ili stručnije rečeno, kronična autoupalna sistemska bolest s geneteskom predispozicijom. Ranije se češće nazivao neurodermitis, a danas je u upotrebi i pojam ekcem. On u užem smislu pripada atopijskom dermatitisu.

 

krema-za-dermatitis-sorionNa koži se manifestira tipičnom izgledom i svrbežom te pripada u skupinu spektra bolesti atopijske dijateze. Radi se o spektru različitih bolesti od atopijskog dermatitisa, atopijskog rinitisa, konjuktivitisa do alergijskog bronhitisa i astme, kao i nutritivnih alergija. Osoba nasljeđuje sklonost atopiji te se kroz život mogu manifestirati različiti simptomi atopije kroz kožu, respiratorni i gastrointestinalni sustav. Kod cijelog spektra bolesti atopijske dijateze je poremećen odgovor čovjekove prirođene imunosti na različite vanjske čimbenike čime se potiče daljnja kaskada stečenih imunoloških reakcija što dovodi do upale i simptoma bolesti.

 

Atopijski dermatitis je česta bolest opće populacije s različitom incidencijom 1-4%. Oko 25% djece i 10% odraslih boluje od ovog kožnog oboljenja. 

 

Osim poremećenog upalnog odgovora, bolest je obilježena i poremećenom barijerom kože kroz koju lakše prolaze svi vanjski čimbenici i potiču upalne odgovore. Jednako obolijevaju oba spola te sve rasne skupine. Češća je incidencija bolest u razvijenim zemljama gdje su infektivne bolesti svedene na minimum što dovodi do skretanja imunološkog odgovora s infektivnih bolesti u druge patologije. To se naziva teorija higijene koja podrazumijeva steriliziranje životnih uvjeta u kojima čovjek živi i djeluje. Tipičan primjer su djeca koja se iz nerazvijenih zemalja s obitelji presele u razvijene zemlje i tamo razviju kliničku sliku atopijskog dermatitisa.

 

 

Simptomi atopijskog dermatitisa

 

Tipični simptomi i znakovi javljaju se kao crvenilo i suhoća kože uz vlaženje kože – u akutnoj fazi. Zadebljana koža s pojačanom crtom kože – u kroničnoj fazi. Ono što je još tipično je lokalizacija promjena na koži. Kod dojenčadi su promjene većinom na obrazima i vanjskim stranama ruku i nogu, dok su kod predškolske i školske djece promjene dominantne u pregibima ruku i nogu. Glavni simptom atopijskog dermatitisa je svrbež koji remeti kvalitetu života oboljelog, ali i njegove cijele obitelj. Pogotovo ako se radi o djetetu. Upravo težina ove bolesti leži u velikom psihosocijalnom teretu koji oboljeli nose.

Edukacija bolesnika ili/i njihovih roditelja je bitna kako bi adekvatnom njegom kože, poput krema za dermatitis, primjenom lokalne i sistemske terapije te psihološkom potporom naučili i nosili se s bolesti.

 

Prirodna njega za djecu i odrasle

 

 

Za bilo koju vrstu dermatitisa potrebno je provoditi pravilnu njegu kože i odabrati preparat koji odgovara bolesnikovom tipu kože. Upravo iz tog razloga, u suradnji s dermatolozima, Soriona proizvodi stvarani su prema posebnim kriterijima. Godine istraživanja rezultirale su optimalnom formulom koja blagotvorno djeluje na ublažavanje simptoma dermatitisa.

krema za dermatitisSorion proizvodi bazirani su na djelotvornim sastojcima iz prirode koji imaju protuupalna, antibakterijska, antiflamatorna i antifungalna svojstva obogaćena prirodnim uljima i biljnim ekstraktima što oštećenoj koži osigurava maksimalnu njegu i hidrataciju. Bez dodataka korikosteroida ono je što ih čini pogodnima za svakodnevno korištenje pa su tako sigurni i za trudnice i djecu stariju od 3 godine.
Mnogi su korisnici, primjenom Sorion preparata poboljšali kvalitetu života koji su učinkovito ublažili simptome atopijskog dermatitisa, seboroičnog dermatitisa i peruti. Otkrijte moć prirode i regenerirajućih sastojaka za dodatnu njegu kože tijela, lica i vlasišta.

 

Sorion prirodna kolekcija

 

Krema-za-dermatitis-Sorion

Sorion krema – za svakodnevnu njegu lica i cijelog tijela. Zahvaljujući posebnoj kombinaciji pažljivo odabranih, visokokvalitetnih i prirodnih ajurvedskih sastojaka ova je krema posebno pogodna za intenzivnu njegu hrapave, nadražene i ljuskaste kože obilježene crvenilom i svrbežom.

 

Sorion Sensitive krema – za svakodnevnu njegu osjetljive i nadražene kože koja svrbi. Formula koja sadrži prirodne biljne ekstrakte i ulja specifično je namijenjena osjetljivoj, suhoj i izrazito suhoj, nadraženoj i ljuskastoj koži.

 

Sorion sapun – regenerativni proizvod obogaćen prirodnim uljima koji vlaže kožu i opskrbljuju je korisnim hranjivim tvarima. Posebno prikladan za regeneriranje oštećene i osjetljive kože tijekom učestalijeg pranja ruku, tijela i lica.

 

Sorion losion – posebno razvijen za uporabu na oštećenoj koži glave. Djeluje dubinski i ublažava neugodne simptome, smiruje nadraženosti i potiče prirodno obnavljanje kože.

 

Sorion šampon – pogodan za korištenje na osjetljivom vlasištu, regenerira oštećenu kožu tjemena i ublažava neugodne simptome poput crvenila, svrbeža i perutanja.  Istodobno hrani i hidratizira kožu tjemena, dok kosu čini sjajnijom i zdravijom.

Sve bržim razvojem znanosti i uz pomoć suvremene tehnologije, sve je više preparata i krema za dermatitis na prirodnoj bazi koji su iznimno djelotvorni i ne djeluju agresivno na organizam. Implementacijom prirodnih formula u kozmetičke pripravke mnogi su se uvjerili da ima mjesta za unaprijeđenje kvalitete života i zdravlja – i kod djece i kod odraslih.

 

dr.sc. Iva Dediol, dr.med.

specijalist dermatologije i venerologije