Besplatna dostava za narudžbe preko 300 kn

Glavni sastojci

NIM / Azadirachta indica

Različiti nadzemni dijelovi drveta nim koriste se u Indiji već 2000 godina za liječenje različitih bolesti. Imaju antibakterijski, protugljivični i ublažavajući učinak na kožu. Mogu se koristiti za ublažavanje mjehura od opeklina, žuljeva, čireva, gube i drugih problema s kožom.

Stablo iz roda Azadirachta
Indija, tropski i suptropski predjeli
Plod + sjemenke = ljekovito ulje, lišće = biološki insekticid

Široka uporaba:

  • Kozmetika: sapun, šampon, krema, zubna pasta
  • Grančice: četkica za zube, strugač jezik
  • Cvijeće: u mješavinama sa šećerom, pri pripravi nekih jela
  • Kora: sadrži 14% tanina, gruba užad
  • Smola: ljepilo ili aditiv za hranu
  • Med
  • Sapun

Antibakterijsko djelovanje:

  • E. faecalis (stomatologija)
  • MRSA (inhibicija stvaranja biofilma i oštećenje bakterijske membrane)
  • M. tuberculosis
  • E. coli
  • V. cholerae
Antiseptičko djelovanje:

  • Periodontitis, gingivitis

Antifungalno djelovanje:

  • Candida albicans, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton concentricum,Trichophyton rubrum, Trichophyton violaceum

KURKUMA / Curcuma Longa

Postoje dokazi da se kurkuma u Indiji koristi već 4000 godina. Kurkuma se smatrala svetom i od davnina je bila jedna od najvažnijih medicinskih biljaka. Kurkuma ima protuupalna i antioksidativna svojstva. U ajurvedskoj medicini, kurkuma se koristi za liječenje posjekotina i osipa, kao i za svakodnevnu njegu kože.

Biljka iz porodice đumbira
Indija, Bangladeš, Šri Lanka, Tajvan, Vijetnam, južna i istočna Kina
Cijela biljka je iskoristiva, najcjenjeniji su osušeni bočni ogranci („curcuma longa“), a nešto je lošije kakvoće osušeni kruškasti korijen („curcuma rotunda”)

Široka uporaba:

  • Prehrambena industrija, biljna boja
  • Tradicionalna medicina

Sastojci:

  • KURKUMIN (najvažniji ljekoviti sastojak; pigment)
  • ETERIČNA ULJA (zingiberin, turmeron)
  • VITAMINI (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E) i MINERALI (kalcij, željezo, magnezij, kalij itd.)

Djelovanje:

  • Antibakterijsko
  • Antivirusno
  • Antifungalno
  • Antiseptičko
  • Poticanje cijeljenja rana
  • Antioksidativno

ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE:

  • Samostalno djelovanje + sinergističko s antibioticima; inhibicija produkcije biofilma (MRSA)
  • S. aureus, S. pyogenes, S. epidermidis
  • E. coli, P. aeruginosa, H. pylori

AKNE:

  • Topička i peroralna primjena (uz dodatak crnog papra radi poboljšanja biodostupnosti kurkume)
  • Najbolji rezultati su postignuti sinergističkom primjenom topičke i peroralne kurkume (nakon 4 tjedna primjene)

ANDROGENETSKA ALOPECIJA:

  • Najbolji rezultati su postignuti kombiniranom topičkom primjenom 5% minoksidila i kurkume

ATOPIJSKI DERMATITIS:

  • Redukcija eritema, svrbeža, zadebljanja kože i ljuskanja kože i pacijenata koji su aplicirali topički preparat koji sadrži kurkumu

PSORIJAZA:

  • Topična primjena 1% gela, peroralna primjena 4.5g / dnevno

VITILIGO:

  • Kurkuma topički+NBUVB vs. NBUVB: viši stupanj repigmentacije u sinergističkoj grupi, u odnosu na monoterapiju, nije statist. signifikantno

INDIJSKI BROĆ / Rubia Cordifolia

U Ajurvedi, indijski broć se tradicionalno primjenjuje u slučajevima bolesti kože i svrbeža. Indijski broć umiruje kožu i regulira pH-vrijednost kože. Primjenjuje se kod benignih i malignih tumora kože, kao i kod vanjskih upala i opeklina.

  • Zimzelena biljka iz porodice kave, Rubiaceae
  • Koristi se u tekstilnoj industriji (crvena boja)
  • Korijen: ljekovito djelovanje
  • Tradicionalna medicina: hematološki poremećaji, bubrežne bolesti, crijevni poremećaji, redukcija edema, amenoreja, žučni kamenci, jetrene bolesti, hiperpigmentacije, skabijes, akne, alergije

 

Djelovanje:

  • Antivirusno (rota, HIV-1)
  • Antikarcinogeno (dojka, melanom)
  • Antiinflamatorno
  • Inhibicija staničnog rasta (keratinociti – antipsorijatično)

SLATKI INDRAJAO / Wrightia tinctoria extract

U Ajurvedi slatki indrajao nalazimo u liječenju različitih kožnih bolesti, između ostalog kod hemoroida, herpesa, psorijaze, generalizirane upale kože, alergija i atopijskog dermatitisa. Slatki indrajao umiruje kožu i regulira ph- vrijednost kože.

  • Listopadno drvo iz porodice Apocynaceae
  • Indija, Mianmar, sjeveroistočna Azija i Australija
  • Lišće i sjemenke se koriste kao boja (indigo)

Djelovanje:

  • Antibakterijsko
  • Antivirusno
  • Antifungalno
  • Antioksidativno
  • Poticanje cijeljenja rana

Tradicionalna medicina (Siddha i Ayurveda):

  • Oblog od smrvljenog lišća: opekotine, ulkusi, rane, osipi, ulceracije u usnoj šupljini, zubobolja
  • Sok od smrvljenog lišća: antiemetik
  • Ekstrakt lišća u kokosovom ulju: psorijaza i različiti dermatitisi
  • Ekstrakt lišća i kore peroralno: antihelmintička svojstva
  • Kora: dijareja, flatulancija, nadutost, bol u abdomenu, hemoroidi, bubrežni kamenac
  • Sjemenke: afrodizijak, poboljšanje čvrstoće kože