Besplatna dostava za narudžbe preko 39.82 €

Prema posljednjim istraživanjima, gotovo 2% Hrvata boluje od nekog oblika psorijaze. Kronična bolest kože s kojom se susreću odrasli i djeca zadaje poprilične neugodnosti, no uz prirodne tretmane mnogi je drže pod kontrolom.

Iako još nisu poznati točni uzroci psorijaze, sa sigurnošću se može reći kako se zapravo radi o nezaraznoj bolesti do koje dolazi zbog međudjelovanja genetskih i imunoloških čimbenika zajedno sa životnim navikama. Smatra se kako do pojave psorijaze dolazi kod onih bolesnika koji imaju genetsku sklonost uslijed djelovanja štetnih čimbenika iz okoliša kao što su:

  • infekcije
  • psihičke traume
  • stres
  • pušenje
  • alkohol
  • konzumiranje određenih lijekova

Osobe koje boluju od psorijaze imaju poremećenu aktivaciju prirođenog i stečenog imuniteta te iz tog razloga dolazi do pojave upalnih procesa koji se manifestiraju na koži. Simptomi psorijaze najčešće se prepoznaju po oštro obrubljenim crvenkastim zadebljanjima (plakovi) prekrivenim srebrnobijelim suhim ljuskama.

Imunosni čimbenici dovode do stvaranja upala na koži koji potiču keratinocite (stanice na vanjskom dijelu kože) te je njihovo dijeljenje 4-6 puta brže u odnosu na zdravu kožu. Na taj se način ciklus prelaska keratinocita iz donjeg u površinski sloj kože skraćuje s uobičajenih 28-30 dana na 3-5 dana, a posljedice su poremećeno sazrijevanje keratinocita i stvaranje karakterističnih promjena na koži.

 

Simptomi i znakovi psorijaze

 

Ova kronična upalna bolest kože može se javiti u svakoj životnoj dobi, uključujući i dječju dob, a najčešće se pojavljuje između 20. i 30., kao i između 50. i 60. godine života te podjednako zahvaća oba spola.

Simptomi psorijaze najčešće se pojavljuju upravo na koži laktova, koljena i trupa, ali može zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući i genitalije te zglobove. Postoji više oblika bolesti od kojih je najčešća takozvana plak psorijaza koja se na koži manifestira spomenutim crvenkastim zadebljanjima i ljuskicama.

Posebne lokalizacije na kojima se psorijaza može javiti su pregibi (pazusi, prepone, interglutealno, ispod dojki), genitalna regija, dlanovi i tabani, dok su neugodnosti često prisutne i na vlasištu te noktima.

 

Higijena i psorijaza

 

Vrlo je važno redovito održavati higijenu pa je pritom poželjno koristiti neagresivne preparate koji neće dodatno iziritirati već osjetljivu kožu i organizam. U suradnji s dermatolozima, stručnjaci iz Soriona stvorili su kolekciju proizvoda na prirodnoj bazi za dodatnu njegu psorijatične kože.

Njihova blagotvorna formula bazira se na biljnim sastojcima. Ti sastojci su u studijama pokazali antibakterijska i protuupalna svojstva te da doprinose prirodnom obnavljanju kože. Sorion proizvode sa sigurnošću mogu koristiti trudnice i djeca (3+).

Prilikom svakodnevnog tuširanja, umivanja i pranja ruku preporučljivo je koristiti nježne preparate s hranjivim sastojcima poput Sorion regenerativnog sapuna. Sorion regenerativni sapun zbog posebne kombinacije prirodnih ulja i biljnih ekstrakata nježno vlaži kožu i opskrbljuje je korisnim tvarima koje regeneriraju oštećenu i osjetljivu kožu prilikom svakog pranja.

Kod psorijaze vlasišta i neugodnog perutanja kože glave, mnogi su rješenje također pronašli u prirodnim proizvodima. Sorion šampon se jednostavno koristi, ublažava neugodne simptome i kosu čini sjajnijom te zdravijeg izgleda.

Još jedan proizvod za dodatnu njegu oštećenog vlasišta je i inovativni losion iz Sorion laboratorija, razvijen posebno za uporabu na nadraženoj kožu tjemena koji dubinski regenerira zahvaćene dijelove i djelotvorno ublažava svrbež, crvenilo, ljuskanje i nadraženu kožu uslijed psorijaznog kapitisa, neurodermatitisa, perutanja i upalnih ekcema.